Spara Ström

Vilka strömtjuvar drar mest el i ditt hem?

Samtidigt som föreningens styrelse ser över var vi generellt kan spara ström så kan vi alla se över vår egen förbrukning.

Här kommer några tips från e-on.

Här hittar du några av de vanligaste energitjuvarna i ditt hem, med tips på vad du kan göra för att enkelt undvika att dessa energitjuvar drar mer ström än nödvändigt, vilket både gynnar miljön och plånboken.

  1. Sänk värmen inomhus
    En energitjuv som är enkel att åtgärda är för hög värme på elementen. Det kan låta banalt, men sänker du inomhustemperaturen med bara en grad minskar du dina uppvärmningskostnader med cirka fem procent. Testa att sänka temperaturen lite och hitta en temperatur som känns lagom för dig.
  2.  Golvvärme och handdukstorken
    Kostnaderna för golvvärme skenar ofta iväg och om du alltid har på golvvärmen på i köket eller badrummet så kan det snabbt bli en av de största strömtjuvarna. Spara istället golvvärmen till utvalda tillfällen när du behöver det som mest. Samma sak gäller för handdukstorken. Se till att den är av när du inte använder den då en handdukstork som står på dygnet runt kan kosta flera hundra kronor per år. Välj en vattenburen handdukstork om möjligt då dessa drar mindre el. 
  3. Stand-by läge
    Hemelektronik så som mobilladdare, tv:n eller spelkonsolen som står i standby-läge är en klassisk strömtjuv. Se till att alltid stänga av datorn och dra ut batteriladdaren när det inte används. Alla apparater i hemmet drar ström i standby-läge, så ett tips är att skaffa grenkontakter så du enkelt kan stänga av all hemelektronik med ett knapptryck.

    En mindre grej som också är viktigt att göra är att ställa in datorn så att den går ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte använt den på ett tag.
  4. Duscha lagom
    En 3 minuters dusch motsvarar ungefär 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar i snitt 120 liter varmvatten. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan därför minska både vatten, energi och pengar värt 500 kWh per år. Byt till snålspolande duschmunstycken med energisparfunktion och låt inte vattnet rinna i onödan. 
  5. Tvätta i fylld maskin och undvik tumlaren
    Se till att fylla upp maskinen innan du tvättar och använd tvättmaskinens sparprogram när du har lätt smutsig tvätt.

    Den stora energitjuven i tvättstugan är framförallt torktumlaren. Visste du att det går åt tre gånger mer energi att torktumla kläderna än att tvätta dem? Lufttorka din tvätt istället för att använda torkskåp eller tumlare om det är möjligt. 
  6. Byt till lågenergilampor
    Se till att efterhand byta ut dina gamla glödlampor till nya energieffektiva glödlampor. Beroende på användningsområden så finns det led-lampor, lågenergilampor och halogenlampor som alla förbrukar mindre energi och har en längre livstid. Se också till att alltid släcka lamporna i det rummet där du inte befinner dig. 
  7. Strömtjuvar i köket – kyl, frys och diskmaskin
    Kyl och frys drar mycket el eftersom de är igång dygnet runt. Men det finns saker du kan göra för att undvika att de drar mer el än nödvändigt. Se till att hålla dörrarna stängda och täta, samt att bara öppna kylen och frysen under korta stunder. Tänk också på att inte sätta in varm mat i kylen utan låt det svalna först för att inte kylen ska behöva ännu mer energi till att återställa den ultimata kalla temperaturen. Rekommenderad temperatur för både maten och din elräkning är +5°C i kylen och -18°C i frysen.

    Har du äldre vitvaror kan också dessa dra mer energi än nya, så se till att alltid kolla energimärkningen vid köp. Frosta även av din frys regelbundet. 

    Även diskmaskinen kan vara en strömtjuv om den inte används smart. Likt tvättmaskinen är det viktigt att köra en fylld maskin då det används lika mycket energi oberoende på hur fylld din maskin är. Även här kan du använda ett sparprogram och undvik att först skölja av tallrikarna innan du sätter ner dem i diskmaskinen för att inte ta mer vatten än vad som faktiskt behövs. 

Parkering på området är ej tillåten

På grund av många samtal till styrelsen om att bilar parkerar länge och även över natt inne i vårt bostadsområde så vill vi härmed påminna om att parkeringsförbud gäller i området.

Det finns ett nyttjanderättsavtal med Securitas Sverige AB som  utför parkeringsservice på vårt bostadsområde.

Området är skyltat med ”P-förbud område”, vilket innebär att all parkering inom området är förbjuden utom när styrelsen beslutar och tillhandahåller tillstånd att parkera.

Lastning och lossning inne på området får ske så länge det pågår aktivitet vid fordonet, av styrelsen fastställd tid som godkänns utan p-tillstånd förutsatt att lastning/lossning pågår är bestämd till 30 minuter.

Vårt bostadsområde är planerat som ett bilfritt område för att vi ska få en bra boende miljö. Tänk även på tomgångskörningen, slå av motorn.

Om någon mot förmodan erhåller en kontrollavgift felaktigt ska ni vända er till adressen som står på baksidan av kontrollavgiften.

Ansökan om parkeringstillstånd görs i god tid till  kontakt@brfkvarnfallet.se

Securitas kommer att kontaktas om felparkering utan tillstånd sker i framtiden.

Vi har för tillfället ett fåtal Parkeringsplatser lediga för Er som är intresserade. Maila kontakt@brfkvarnfallet för att ställa Er i kö.


Med vänlig hälsning

Styrelsen Brf Kvarnfallet